02 Paź

BŁONNIK POKARMOWY

Czym jest i dlaczego nie powinno zabraknąć go w naszej diecie...

Błonnik pokarmowy to chemicznie niejednorodne składniki pochodzące z roślin, które nie ulegają trawieniu i wchłanianiu w jelicie cienkim, natomiast ulegają pełnej lub częściowej fermentacji w jelicie grubym.

Wyróżnić możemy dwa rodzaje błonnika pokarmowego: rozpuszczalny oraz nierozpuszczalny w wodzie.

Rozpuszczalny błonnik pokarmowy, który stanowią pektyny, gumy, śluzy roślinne znajdziemy w owocach ( m.in. jabłkach, gruszkach, morelach, owocach jagodowych oraz owocach cytrusowych), płatkach owsianych, pieczywie pełnoziarnistym, nasionach roślin strączkowych i większości warzyw korzeniowych. Rozpuszczalny błonnik pokarmowy pełni następujące funkcje:
✔️ ma zdolności do wychwytywania toksycznych związków (toksyn bakteryjnych, jonów metali ciężkich), zapobiega ich wchłanianiu przez jelito cienkie;
✔️ tworzy żele o dużej lepkości, zwiększając gęstość treści pokarmowej, spowalnia czas pasażu ( skuteczny w leczeniu biegunek);
✔️ odgrywa ważną rolę w zaburzeniach gospodarki lipidowej dzięki:
- zmniejszaniu stężenia cholesterolu (przyspiesza jego wydalanie z kałem);
-wiązaniu znacznej ilości kwasów żółciowych;
-zwiększeniu wydalania tłuszczów z kałem;
-opóźnianiu wchłaniania trójglicerydów;
✔️powoduje zwolnienie wchłaniania glukozy;

Nierozpuszczalny błonnik pokarmowy stanowią: celuloza, hemiceluloza i ligniny. Ten rodzaj błonnika znajduje się w warzywach kapustnych, otrębach pszennych, kukurydzy, orzechach, również w pełnych ziarnach zbóż. Ma on istotny wpływ na racę przewodu pokarmowego, jednak aby wyzwolić jego funkcje konieczna jest obecność wody. Ten rodzaj błonnika :
✔️pobudza funkcje żucia, wydzielania śliny działającej ochronnie na zęby
✔️wykazuje zdolność wiązania wody;
✔️buforuje i wiąże nadmiar kwasu solnego;
✔️wpływa na wydzielanie hormonów przewodu pokarmowego ( gastryny);
✔️zwiększa objętość treści pokarmowej w jelicie cienkim;
✔️wpływa na zwiększone wydzielani soków trawiennych;
✔️pobudza ukrwienie jelit;
✔️wpływa na perystaltykę jelita grubego;
✔️chroni przed zaparciami , uchyłkowatością jelit, polipami, żylakami odbytu i chorobami nowotworowymi;
✔️powoduje uczucie sytości;

Błonnik pokarmowy pomimo wielu zalet , przy zbyt dużym spożyciu może mieć również niekorzystny wpływ na nasz organizm. Zbyt duża ilość błonnika przede wszystkie może powodować podrażnienia jelit oraz biegunkę. Może mieć również niekorzystny wpływ na wchłanianie niektórych składników pokarmowych np. kas fitynowy ściśle związany z błonnikiem zmniejsza wchłanianie wapnia, żelaza i cynku. Błonnik zmniejszając przyswajanie tłuszczu równocześnie zmniejsza wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

Warto jest więc zachować umiar i przestrzegać zaleceń, które mówią, że ilość błonnika w dziennej racji pokarmowej powinna wynosić 27-40 g. W czym spożycie pektyn powinno stanowić ok. 15 g/dobę.

Jednocześnie należy mieć na uwadze, że istnieją jednostki chorobowe, w których spożycie błonnika powinno być ograniczone w stosunku do ogólnych zaleceń. Są to przed wszystkim choroby układu pokarmowego ( zapalenie żołądka, trzustki, dróg żółciowych, jelit).

Twój komentarz




Sprawdź swoje dane osobobowe Sprawdź swoje dane osobobowe
POKAŻ
Agnieszka Bratek - ZnanyLekarz.pl